15 december 2023

Dementie vriendelijk ondernemen

“Samen Dementie Vriendelijk Ondernemen” in de Gemeente Vught.

 

Wij willen in de Gemeente Vught een dementievriendelijke gemeenschap vormen, samen dementievriendelijk ondernemen hoort daarbij!

 

Wij als BSV (Miny Reefman als voorzitter werkgroep Samen Dementie Vriendelijk Ondernemen) hebben een trekkende rol om samen met anderen te werken aan een dementievriendelijke Gemeenschap binnen de Gemeente Vught.

Mathijs Keukelaar (Eduard Strang Verhuizingen), Ellen Huizinga (Bijnen Uitvaartzorg) en Miny Reefman (Belangenvereniging Senioren Vught) hebben het initiatief genomen, om binnen de context van het Dementienetwerk Vught, Helvoirt, Cromvoirt samen te werken met het MKB en bedrijven om uiteindelijk te komen tot “Samen Dementie Vriendelijk Ondernemen” in de gemeente. Om hier concreet invulling aan te geven zijn en worden er contacten gelegd met winkeliers, MKB Vught, Ondernemers Kamer Vught (OKV) etc. De werkgroep laat zich adviseren door de regionale afdeling Alzheimer Nederland Afd. Regio ’s-Hertogenbosch-Bommelerwaard.

Waarom “Samen Dementie Vriendelijk Ondernemen” in de Gemeente Vught?

Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie of alzheimer. Het is belangrijk dat mensen met dementie en hun mantelzorgers mee kunnen blijven doen aan het gewone leven. Naar schatting zijn er plusminus 300.000 mensen met dementie of alzheimer in Nederland. 1 op de 3 vrouwen krijgt dementie, bij mannen is dat 1 op 7!

Wie van ons heeft (nog) niet de ervaring met een grootouder/ouder of familieleden die dementie of alzheimer hebben?  Wat een impact heeft dit toch op een mensenleven? Zowel voor de persoon in kwestie als de mantelzorger en ook direct betrokkenen!

In toenemende mate blijven mensen met dementie thuis wonen. De grootste wens van deze mensen en hun mantelzorgers is zo lang mogelijk erbij te blijven horen, zelfstandig te blijven in hun eigen vertrouwde omgeving en te kunnen genieten van alledaagse dingen.

Dat kan alleen als wij allemaal daar een steentje aan bijdragen. Juist door gewoon te kunnen winkelen, boodschappen doen, terrasje pikken, naar de kapper etc. daarmee houd je je zelfstandigheid. Een persoon met dementie, hoort bij ons dagelijks leven en in ons

“straatbeeld”.

 

Wat is een dementievriendelijke ondernemer?

Als onderneming ben je dementievriendelijk wanneer de medewerkers:

  • dementie kunnen (h)erkennen,
  • het gedrag begrijpen,
  • hoe hiermee om te gaan
  • en het eigen gedrag hierop afstemmen.

Op deze wijze biedt de onderneming een veilige omgeving maar laat ook zien maatschappelijk betrokken te zijn, tevreden klanten en klantenbinding belangrijk te vinden.

Wat kan men doen om te horen bij de deelnemers van “Samen Dementie Vriendelijk Ondernemen?

Medewerkers kunnen 1 of meerdere trainingen van Alzheimer Nederland     Samendementievriendelijk.nl volgen. Zo zijn er verschillende gratis on-line trainingen en kunnen er trainingen op locatie verzorgd worden. Dit betekent dat men de juiste kennis, vaardigheden en houding verkrijgt, waardoor men op een positieve wijze respect- en begripvol om kan gaan met personen met dementie. Wie wil dit nou niet leren?

Voor iedereen is dit zinvol.

Voor het volledige trainingsaanbod: www.samendementievriendelijk.nl/trainingsaanbod

Burgemeester Van de Mortel reikt als ambassadeur, namens Alzheimer Nederland, op 22 januari 2024 de eerste certificaten uit, die al behaald zijn door  ondernemers. Hierbij zullen o.a. ook aanwezig zijn: vertegenwoordigers van het MKB, de Ondernemerskamer Vught, Dementie-Netwerk, Gemeente, Alzheimer Nederland.

Hoe weet een klant dat je een dementievriendelijk ondernemer bent?

De buitenwereld kan zien aan “het-vergeet-me-nietje” op het certificaat en/of sticker, bordje bij de deur, speldje voor de medewerkers, dat een winkelier of bedrijf trainingen heeft gevolgd en men respect- en begripvol om kan gaan met personen met dementie.

Wat is het dementienetwerk?

Het dementienetwerk Vught staat voor een Dementievriendelijke Gemeenschap in Vught, Cromvoirt en Helvoirt, met als doel een inspanning te leveren voor het welbevinden van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Voorop staat daarbij kwaliteit van leven.

In het dementienetwerk Vught werken al vele organisaties samen om het zo lang mogelijk meedoen in de maatschappij te stimuleren en mogelijk te maken.

Vanuit het Dementienetwerk wordt ook de Geheugenbibliotheek in DePetrus georganiseerd en het Geheugencafe.

Heb je nog vragen?

Stuur een email naar: vught@samendementievriendelijkondernemen.nl

Reactie burgemeester Van de Mortel, ambassadeur van “Samen Dementie Vriendelijk Ondernemen”:

                  “Ik ben trots dat ik ambassadeur mag zijn van zo’n mooi initiatief.”