29 april 2024

Digitale nalatenschap 7-5-’24

Naast ons “echte” leven hebben we tegenwoordig ook een heel digitaal leven: e-mails, foto’s, bestanden, berichten op sociale media. Veel mensen hebben nog nooit nagedacht over hun digitale nalatenschap.

Wist je bijv. dat het belangrijk is om een telefoonabonnement van een overleden dierbare niet direct op te zeggen? Kan je met de vinger van een overledene een telefoon ontgrendelen? Wat blijft er online achter als iemand komt te overlijden? Hoe krijgen nabestaanden toegang tot een telefoon of laptop als zij de code niet weten en hoe voorkom je identiteitsfraude met gegevens van iemand die is overleden?

Elsbeth Huber, uitvaartbegeleidster voor Dorien de Nijs Uitvaartbegeleiding, organiseert op dinsdagavond 7 mei een informatieavond over digitale nalatenschap waar o.a. bovenstaande vragen worden besproken.

Elsbeth: “Als uitvaartbegeleidster merk ik regelmatig dat zaken op digitaal gebied niet of nauwelijks geregeld zijn. Vooral bij een plotseling overlijden kan dit heel lastig zijn. Een voorbeeld: nabestaanden kennen de toegangscode van de telefoon niet en kunnen daardoor niet bij de contacten van de overledene. Via allerlei “omwegen” moeten zij dan gegevens verzamelen om mensen uit te nodigen voor het afscheid, dit zorgt naast het verdriet ook nog eens voor veel extra stress”.

Als je zelf niets regelt en je nabestaanden doen er niets mee dan gaan je bestanden verloren maar tegelijk “leef” je nog jaren verder op de sociale media.

De presentatie wordt gegeven door Sander van der Meer van Digital Life Legacy.

Sander heeft een achtergrond in de forensische opsporing en is een graag geziene gast op radio en TV en geregeld te zien in diverse (vak)bladen. Digital Life Legacy is hét kennis- en expertisecentrum op het gebied van de digitale nalatenschap, online erfenis en dierbare data en adviseert de Tweede Kamer over dit onderwerp. Een levendige presentatie waar emotie en humor elkaar afwisselen met recente voorbeelden en praktische tips.

Vragen? Dorien de Nijs Uitvaartbegeleiding, Elsbeth Huber 06-11922899 of 073-6569303

De toegang is gratis en je bent van harte welkom!

Vooraf graag aanmelden via: info@doriendenijs.nl o.v.v. Digitale Nalatenschap.

Dinsdag 7 mei, Huis van Afscheid, Industrieweg 28 in Vught.

Aanvang 19.00 uur, welkom vanaf 18.30 uur.