9 juli 2024

Nepagenten ook actief in Vught

U bent dus gewaarschuwd! (door RTL nieuws)

Let op, waarschuwt de politie: door het hele land zijn nepagenten actief. In meerdere regio’s in Nederland zijn mensen opgelicht door personen die zich voordoen als agent. De échte politie en het Openbaar Ministerie maken zich grote zorgen over deze ontwikkeling.

Zo is er bijvoorbeeld in Oost-Brabant een flinke stijging te zien van het aantal oplichtingszaken door nepagenten. Waren er in januari nog vijf meldingen van dit soort nepagenten, in mei is het aantal toegenomen tot 109. Vorige week waarschuwde ook de politie in Noord-Nederland voor babbeltrucs door mensen die zich voordoen als politiemedewerker.

De nepagenten hebben het vooral op ouderen gemunt. “Het gaat veelal om een kwetsbaardere doelgroep van oudere mensen, waarbij de gemiddelde leeftijd 78 jaar is”, meldt de politie Oost-Brabant. Oplichters zouden er in één op de vijf gevallen in slagen om geld of waardevolle spullen buit te maken. Ze willen spullen ‘veiligstellen’. Criminelen die zich voordoen als agenten nemen eerst telefonisch contact op met hun slachtoffer. Ze vertellen dan bijvoorbeeld dat bij de politie bekend is dat inbrekers het huis van het slachtoffer op het oog hebben, en dat er later iemand van de politie zal langskomen om spullen veilig te stellen.

De politie roept mensen op om extra alert te zijn en benadrukt dat de politie nooit zou vragen om spullen of geld ‘veilig te stellen’. “Deel de preventietips met uw ouders, grootouders of andere mensen waarvan u weet, dat ze kwetsbaar(der) kunnen zijn voor deze criminelen.

 Eén nepagent op heterdaad aangehouden                              

Eerder deze maand werden nog een 19-jarige man uit Eindhoven en een 20-jarige man uit Tilburg aangehouden die zich zouden hebben voorgedaan als agent. De twee waren volgens de politie betrokken bij een telefoontje aan een 66-jarige vrouw uit de gemeente Maasdriel. Daarin deed de beller alsof hij bij de politie in Den Bosch werkte. Hij zou drie personen hebben aangehouden die bij de vrouw en haar man wilden inbreken en vroeg of er nog waardevolle spullen in huis lagen.

De vrouw rook onraad en gaf ondertussen een andere telefoon aan haar man, waarop ze 112 intoetste. Ondertussen hield ze de zogenaamde agent aan de praat en sprak af dat er later iemand zou langskomen om de waardevolle spullen op te halen. Toen de 19-jarige Eindhovenaar later bij haar woning aankwam en wilde aanbellen, werd hij op heterdaad aangehouden. De 20-jarige Tilburger werd later ook aangehouden.

Nog een verhaal geschreven door RTL Nieuws

De politie heeft afgelopen nacht een man in het Brabantse Zevenbergen aangehouden omdat hij zich ten onrechte voordeed als agent                                                                        De 53-jarige Zwijndrechtenaar reed in een auto met blauw zwaailicht en droeg onder meer een kogelvrij vest. De man droeg ook een portofoon en had een nep-politielegitimatiebewijs bij zich. Tegen Omroep Brabant zegt een woordvoerder van de politie, dat er meerdere meldingen binnen waren gekomen over de man, omdat hij zich verdacht gedroeg. In eerste instantie kon de politie hem niet vinden. “Op basis van de informatie die we van oplettende burgers kregen, zijn we verder gaan zoeken”, zegt de woordvoerder. Uiteindelijk zagen agenten hem rijden op de A16 en konden ze hem aan de kant zetten. De man is verhoord. De spullen van de man en de auto zijn in beslag genomen.