24 juli 2023

Samenwerking : Dementie netwerk

Voor iedereen die betrokken is bij dementie

Vergeetachtigheid en dementie zijn bekende begrippen. Wanneer spreken we van vergeetachtigheid en wanneer van dementie? Wat betekent het krijgen van de diagnose dementie voor de patiënt en zijn naaste omgeving?
Er zijn veel verschillende hersenziekten die dementie veroorzaken. De bekendste is de ziekte van Alzheimer. Alzheimer is een vorm van dementie, maar niet alle vormen van dementie zijn Alzheimer.

In Vught krijg je antwoorden op vragen die bij je opkomen als je te maken krijgt met geheugenproblemen: bij het GeheugenCafé, de Geheugenbibliotheek en in de Geheugenwijzer.


GeheugenCafé
Omdat menselijk contact van belang is voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers is het Geheugencafé opgericht.
Het GeheugenCafé is een ontmoetingsplek met bijeenkomsten voor iedereen die betrokken is bij mensen met geheugenproblemen. Je kunt er terecht voor informatie, vragen over geheugenproblemen en ervaringen uitwisselen.
Bij deze interessante thema-avonden worden vaak interactieve lezingen gegeven, waarin diverse onderwerpen over dementie aan de orde komen.
Het Geheugencafé is één van de activiteiten van het Dementie Netwerk Vught. Het wordt georganiseerd door een werkgroep met vertegenwoordigers van Vughterstede, Bibliotheek Vught, Ouderen Samen, ABZ. en Vereniging 55+ Helvoirt en BSV. De gemeente Vught maakt het GeheugenCafé financieel mogelijk.
De toegang is gratis. Wel graag aanmelden via geheugencafevught@gmail.com óf telefonisch bij ABZ: 073 6572000.

De avonden vinden afwisselend plaats in WZC Theresia, DePetrus, het HelvoirThuis en Huize Elisabeth.

Elke avond begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. De thema’s voor deze avonden worden nog gepubliceerd. Houd de media en de agenda op deze website in de gaten.


Geheugenbibliotheek
In DePetrus vind je de geheugenbibliotheek. Deze wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers. We zijn twee keer per week, op dinsdagmiddag en donderdagmiddag van 14:00 tot 17:00 uur, aanwezig.
Je kunt bij de geheugenbibliotheek terecht voor boeken en spelletjes met betrekking tot het geheugen en dementie. Er is tevens informatiemateriaal voor mantelzorgers, familie, medewerkers in de zorg en geïnteresseerden. We brengen onze boeken en materialen ook onder de aandacht tijdens de avonden van het geheugencafé.
Kom gerust eens langs op dinsdagmiddag of vrijdagochtend in dePetrus. Je vindt ons vooraan links aan de grote tafel. En vind je het prettig om wat meer apart te praten, dan is dat ook mogelijk. Wij zijn graag bereid je van allerlei informatie te voorzien over de boeken, materialen en activiteiten die in Vught georganiseerd worden.


Geheugenwijzer bij dementie
De Geheugenwijzer bij dementie is een hulpmiddel voor mensen die te maken krijgen of hebben met dementie. De wijzer geeft informatie over gepaste zorg en/of ondersteuning en helpt je om goed de weg te vinden in Vught. De geheugenwijzer is gebaseerd op vragen en antwoorden, is bondig en concreet en bevat heel wat communicatietips.
Wij vinden het belangrijk dat de Geheugenwijzer bij dementie voor iedereen toegankelijk is.Daarom is het mogelijk om de Geheugenwijzer digitaal te bekijken of te laten bezorgen. Wil je de Geheugenwijzer laten bezorgen? Vraag dit dan aan bij Vught voor elkaar helpt! via tel. 06-51 86 66 60 op dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Je kunt de digitale Geheugenwijzer in de kolom hiernaast downloaden en bekijken. >>

Het vervoer naar het GeheugenCafé een probleem?
Senioren (55+) kunnen voor vervoer naar het Geheugencafé op de volgende manier gebruik maken van de Seniorenbus:

  • mensen die vervoerd willen worden melden dat uiterlijk 3 dagen van te voren vóór 13.00 uur bij de Seniorenbus. Tel: 073-711 3191 of E-mail: seniorenbusvught@gmail.com
  • abonnees van de Seniorenbus betalen met één bonnetje per rit (dus twee voor heen én terug)
  • niet-abonnees en/of begeleiders van de abonnee betalen € 1,00 per rit (dus € 2,00 voor heen én terug) in de bus af te rekenen met gepast geld.

Meer informatie bij geheugenproblemen:


In de Geheugenwijzer Informatie is veel informatie te vinden, beknopt samengevat:

In de Geheugenwijzer Tips staan veel korte tips over omgang met dementie: